Arhitectura și arta sunt două discipline diferite, dar se întrepătrund și se completează. Astfel, folosite cu îndrăzneală, cunoștințele temeinice din cele două domenii dau naștere unor creații desăvârșite, opere care vor dăinui peste ani.
Ca o scurtă introducere, spune-mi ce părere ai despre mixul dintre artă și arhitectură și dacă acesta poate fi unul de succes?
Arh -Cu siguranta arhitectura nu poate exista fara arta , iar arta consider ca are origini si in arhitectura. Mergand pe strada, putem vedea arta la fiecare constructie in parte, fie ca este o constructie mai veche, fie ca este una noua, o casa reprezinta un camin, caminul este facut din arta, sa ne simtim acasa.
Hai să începe să vorbim despre clădirile copilăriei tale și percepția ta asupra arhitecturii lor. Ce poți spune despre acele locuri?
Arh. Desi nascuta in Campina, copilaria mi-am petrecut o in Urlati, orasul dintre vii. Am crescut efectiv printre conace vechi boieresti, am alergat prin randuri de vii. Fiind o zona viticola, si arhitectura din zona este una specifica, Crame si Conace boieresti, cu o arhitectura deosebita mi –au incantat privirea inca de mic copil. La vremea aceea multe erau inca nefolosite, unele in stare buna de conservare, transformate in muzee, altele intr o stare mai proasta . Constat acum cu mare placere ca intre timp au fost consolidate si amenajate, au intrat in circuit turistic. Am avut si eu ocazia sa lucrez la unele dintre ele, cand inca nu eram pe dreptul meu de semnatura, dar asta a contat mai putin. Satisfactia a fost sa-mi vad visul cu ochii prin ecranul proproiului calculator, in timp ce reamenajam un astfel de Conac.
Arhitectura a fost pasiunea copilăriei, transformată peste ani în profesia pe care o practici?
Arh- Profesia mea este defapt pasiunea mea. Ma numar printre oamenii norocosi care au ocazia sa faca din profesie o pasiune sau invers.
Care a fost influența părinților asupra deciziei de a alege arhitectura, ca profesie?
Arh- Sincer, parintii mi-au ales profesia asta. Au fost suficienti de inspirati sa ma inscrie la un liceu cu profil de constructii. Fiind un spirit liber, imi place libertatea. Aceasta profesie imi ofera toata libertatea din lumea si in plus, imi da ocazia sa creez, sa inspir si sa las in urma ceva palpabil. Nu pot descrie in suficiente cuvinte satisfactia pe care mi-o da aceasta frumoasa meserie.
Care dintre arhitecții consacrați te inspiră?
Arh- Desigur ca multa lumea cunoaste arhitecti consacrati care au lasat orase intregi de arhitectura. Eu as vorbi despre arhitecti contemporani, pe care am avut onoarea sa-i cunosc si care efectiv m –au facut ceea ce sunt astazi: Arhitect Emil Popa.
Desigur ca nu mai are nevoie de nicio prezentare. Vreau sa-i multumesc si aici pentru arhitectul pe care l-a creat. De la toti colegii mei arhitecti am avut si am de invatat. Avem oameni valorosi, arhitecti de valoare. Ma simt norocoasa sa ma fi nascut in aceasta tara unde avem atat de multa istorie in arhitectura. Este cel mai bun loc pentru a face aceasta profesie, sunt desigur o nationalista convinsa.
Cauți liniștea și bucuria în lucruri mărunte? Dacă da, care sunt acelea?
Arh. Se spune ca esti fericit atunci cand te bucuri de lucruri simple. Da, am ajuns sa ma pot bucura de ceeea ce am, de prezent, de ce am reusit sa fac si sa ajung pana astazi. Ma bucur enorm sa daruiesc, iar prin profesia asta, simt ca pot darui oamenilor mai mult decat ceea ce ei imi cer cand imi trec pragul biroului. Ei vin sa mi ceara o casa, eu sper ca am reusit sa le ofer un camin.
In mod paradoxal, pentru mine linistea, inseamana o masa mare in familie duminica, poate si pentru faptul ca am crescut singura la parinti.
Ai creat un brand de arhitectură și design, în jurul numelui tău. Îți amintești de primele proiecte? Cum ți se par acum?
Arh. Da, am vrut sa creez un brand in jurul numelui meu, pentru ca am vrut si vreau sa transmit siguranta si dedicare. Tot ceea ce proiectez, ma preprezinta. Cand gandesc o casa,un spatiu de orice fel , ma pun in locul proprietarului, o vad prin ochii lui, prin nevoile si pasiunile lui.
Primele proiecte au fost chiar si proiecte de anvergura. Evident ca am pornit cu locuinte unifamiliale, dar am lucrat si la spatii comerciale: malluri. O experienta frumoasa si la inceput de drum pentru mine ca arhitec a fost sa colaborez cu arhitecti din cadrul firmei de proiectare Chapman Taylor din Madrid ,Spania si Sonae Sierra , Portugalia. O experienta dincolo de cuvinte, care mi-a ramas intiparita. La fel , aceasta ocazia mi-a fost data de oameni deosebiti alaturi de care am lucrat , initial ca student practicant, iar acum suntem colaboratori, evident ei ramanandu mi mentori pe viata. Este vorba de Inginer Structurist Cristian Visoiu. Provisco Srl. Si aici, cuvintele despre el, sunt de prisos, numele vorbeste despre el.
In afara faptului sa iesi de pe bancile facultatii cu dorinta de a deveni un arhitect bun, conteaza mult si ce oameni in bransa intalnesti dupa absolvire, iar startul meu si locul unde am ajuns astazi, li se datoreaza lor.
Primele proiecte mi se par deci acum la fel de minunate ca atunci. Imi incarca sufletul de bucurie si recunostiinta.
Cum ia naștere un proiect, un concept de arhitectură al Andrei Georgescu? Cât de mult este creativitate și în ce proporție este dorința beneficiarului?
Arh. Un proiect ia nastere in jurul nevoilor clientului. El este principalul protagonist .Primele intalniri la masa noastra sunt sa ne cunoastem, clientul deja ne stie portofoliul, iar noi printr-o discutie libera ii aflam pasiunile si dorintele clientului nostru.
Dorinta clientului primeaza, asa ca plecam de la ceea ce isi doreste,noi doar il conducem din punct de vedere legislativ si tehnic acolo unde el si –a imaginat ca va ajunge cand ne a trecut pragul. Nu ne impunem parerile si convingerile, pentru ca oamenii de obicei stiu exact ceea ce vor si noi respectam asta.
Povestește-ne te rugăm și despre membrii echipei tale. Ce ne poți spune despre aceștia și cum ați hotărât să mergeți la drum împreună?
Arh. Desi brandul este doar un nume, al meu, eu am in spate defapt o intreaga armata de oameni. Am un inginer proiectant care ma ajuta de foarte multi ani, Inginer Ionut Simion ,inca de la inceput am pornit pe drumul aceasta impreuna si in ziua de azi , duce un prioect de la 0 la autorizare, am o echipa extraordinar de buna pe partea de structura cu care lucrez in colaborare si care au firmele proprii, la fel am o echipa pe partea de instalatii, urmarire de santier si asa mai departe. Fara acesti oameni, nu as putea sa profesez. Facem si practica cu stundeti la arhitectura si ma bucura sa vad ca , asemeni mie, inca din primii ani de facultate sunt interesati sa invete dincolo de bancile facultatii si sa capepe experienta timpurie.
Cât de greu este să faci arhitectură de calitate? Care sunt obstacolele de care te lovești și cum le depășești?
Arh. Este greu si nu prea. Conteaza mult oamenii cu care te asociezi. Daca ai un structurist bun , faci o arhitectura de calitate, practic este atat de simplu.
Obstacolele le intalnim de obicei pe teren. Sunt terenuri libere de constructii care ne ridica probleme prin asezarea lor, natura terenului, infrastructura, etc. Sunt si terenuri pe care sunt deja constructii la care trebuie sa intervenim si aici intervin o serie de probleme de la lipsa spatiului, consolidarea, orientarea,etc.
Sunt importante călătoriile documentare în munca unui arhitect? Dacă da, de ce?
Arh. Sunt foarte importante, da. Calatorind simti spatiul , oamenii, iti deschizi orizonturile .
Care sunt proiectele de care ești mândră că le-ai realizat?
Arh. De toate proiectele mele sunt mandra, de la cel mai simplu, la cel mai complex. Sunt mandra ca le ofer oamenilor un camin, asta este cea mai mare realizare a meadin punct de vedere profesional.
Care sunt proiectele de care ești mai puțin mândră și de ce?
Arh. Nu am situatia asta deocamdata, pentru toate proiecte am dat cat am putut de mult, majoritatea sunt rezolvate sau in curs de rezolvare.
Ce te bucură cel mai mult la finalul unui proiect?
Arh. Privirea clientului, fara doar si poate. Bucuria lui este bucuria mea.
Cine este Andra Georgescu dincolo de biroul de arhitectură?
Arh. Dincolo de birou, sunt mama, prietena, fiica, nepoata, pasionata de gatit, sport, gradinarit, pictura, oameni. Sunt exact asa cum sunt vazuta si perceputa la prima intalnire.
Dacă ai putea decide încă odată pe ce direcție vrei să mergi, ai alege tot arhitectura?
Arh. Fara doar si poate, tot arhitectura as alege. Nu este nimic mai minunat decat sa faci din pasiune o meserie.
Iti multumesc din suflet pentru aceste minunate intrebari.
Arhitect si Arhitect de Interior
Andra-Mihaela Georgescu
Chief Executive Officer – BIROU INDIVIDUAL DE ARHITECTURA ANDRA-MIHAELA GEORGESCU, nr.115