August 23, 2023 Interviuri

Case pe pamant, etape de la cumpararea terenului pana la finalizare

O casa pe pamant este materializarea caminului mult visat de fiecare dintre noi, atunci cand scapam  de stresul cotidian si ne dorim o oaza de liniste. Fata de viata petrecuta intr-un apartament, o casa iti ofera posibilitatea sa ai mai multa intimitate, datorita suprafetei mai mari, sau de ce nu prin extensia gradinii, care de multe ori iti ofera o alternativa relaxanta pentru diverse activitati menite sa ne relaxeze. De asemenea, verile sunt diferite la casa pentru ca te bucuri de gradina, de verde, de flori, de pomi fructiferi sau de seri lungi in leagan. Ploaia se simte altfel, iernile se simt diferit.In curte intotdeauna zapada va parea un basm, un adevarat loc de joaca pentru copii.

 Comparativ cu apartamentul de bloc, la o casa pe pamant  lucrarile de intretinere  sunt  destul de dese, de la refacerea fatadei, a acoperisului, reparatii ce tin atat de interior cat si de exterior. O fatada  trebuie refacuta in  5 -10 ani de la receptie, ea fiind afectata de factorii externi climatici, depinzand evident si de  calitatea materialelor folosite .

 Din experienta mea va spun ca toti oamenii cauta un camin,

 Deci,  primul pas ar fi contactarea unui arhitect si stabilirea temei de proiectare, preferintele zonei de achizitionare a terenului, nevoile pe care o locuinta le ar acoperi. Se poate de asemenea ca arhitectul sa fie contactat si dupa achizitionarea terenului, urmand apoi sa se faca o  prima vizita la teren pentru studierea vecinatatilor, amplasarea viitoarei constructii, punctele cardinale, zonele de access,etc.

Urmeaza  obtinerea unui certificat de urbanism, astfel incat arhitectul sa stie inca de la inceput parametrii in care se va putea incadra viitoarea constructie. Este posibil ca zona respectiva sa aiba unele restrictii, care pot fi din zona de utilitati : conducte de apa sau alt fel de tubulatura, care pot fi in circulatie sau dezafectate si care pot da retrageri ale constructiei fata de ele sau interzicerea construirii, retele electrice aeriene, in functie de  puterea pe care o au, se dau la fel  retrageri fata de arcul firelor. Mai pot fi zone de restrictii sanitare in zona respectiva, bazine de apa  potabila, care au o zona de protectie destul de mare si care la fel pot da retrageri serioase, astfel incat sa nu putem sa amplasam locuinta asa cum ne dorim pe teren.Un sfat din experienta mea, este ca ar fi de evitat si amplasarea constructiilor in zone destul de concentrate demographic, unde  locuintele sunt foarte apropiate unele de altele, creindu se umiditate la baza peretilor, deoarece razele soarelui nu pot patrunde, se creeaza un tunel practic unde va sta si zapada iarna, iar peretii se vor usca foarte greu.

Nu mai vorbim de pericolul unui incendiu la una dintre case, care se va propaga destul de repede la vecinatati. O masina de interventie are nevoie de minim 3.00 m pentru a putea  trece intre doua constructii, sau intre o constructie si un gard.

Autoritatile locale pot cer studii de insorire in cazul locuintelor construite apropiat.

 Prin acest Studiu de Insorire se analizeaza modul in care constructia noua va  putea primii lumina naturala fara sa fie umbrita sau sa nu umbreasca cladirile alaturate, astfel incat poate dicta si asezarea ei pe teren.

 Sunt cazuri in care se cer si acordurile  legalizate ale  vecinilor, cand terenul este ingust si suntem nevoiti sa ne apropiem de o latura a acestuia.

 Urmatorul pas, dupa obtinerea unui Certificat  de Urbanism  care ne asigura ca putem construi pe terenul respectiv, este  stabilirea  partiurilor-planurile efective ale noii locuinte, evident impreuna cu Beneficiarul, timp in care se incepe procesul de avizare, ceruta prin certificatul de urbanism, respectiv avizele pentru utilitati, studiile terenului si alte acorduri cerute in functie de zona studiata. Proiectul va contine faza DTAC-Documentatie tehnica de obtinere a Autorizatiei, din care vor face parte: proiectul de arhitectura, extras din proiectul de structura-plan fundatii si detalii si proiectele de instalatii: sanitare, termice si electrice (si de gaze dupa caz).

 In cazul in care  exista dubii asupra unui teren, inainte de cumparare se poate cere un Certificat de Urbanism de Relatii, in care vor fi specificate eventualele restrictii sau impedimente ce nu permit construirea. Pentru acest Certificat de Relatii, nu este nevoie sa fiti deja propietarii terenului, actualul proprietar poate cere acest act, care insa nu va putea fi folosit la construire, se va cere un certificat nou pe numele noului  proprietar si cu Titulatura noua de ce anume se va dori a se construi pe terenul respectiv.

 Dupa stabilirea arhitecturii viitoarei casei, arhitectul (sau dupa caz Beneficiarul) va lua legatura cu ceilalti colaboratori pentru proiectul de structura al casei si proiectele de instalatii.

 Dupa obtinerea Autorizatiei de Construire, arhitectul impreuna cu proiectantul de structura vor urmari executia pana la receptia finala, fiind la dispozitia Beneficiarului ori de cate ori este necesar. Pentru linistea Beneficiarului, trebuie sa existe comunicare intre proiectanti, executanti si dirigintele de santier, care este de un real ajutor, in primul rand pentru Beneficiar deoarece ii apara interesele financiare si materiale, verificand modul in care este respectat proiectul tehnic de executie. De asemenea, in afara faptului ca este cerut prin lege, Dirigintele de Santier tine legatura cu proiectantii pe toata durata executiei, astfel  incat la receptia finala a casei sa fie pregatita cartea tehnica , iar proiectantii pe specialitati sa poata semna fiecare specialitatea  a sa in cunostiinta de cauza.

Rolul unui arhitect nu se termina la predarea proiectului , el va tine legatura cu  Beneficiarul, dirigintele de santier, executantul, structuristul pe toata durata executiei, oferind in continuare consultanta.

 Este posibil ca Beneficiarul sa mai ceara modificari pe parcursul executiei lucrarilor. Acestea vor fi discutate cu arhitectul in prima faza , apoi cu inginerul de structura care are un cuvant  foarte greu de spus referitor la orice modificare adusa. Consider ca un arhitect bun, este acel arhitect care are in  colaborare un structurist bun. Modificarile se fac pe baza unei dispozitii de santier odata din partea arhitectului, urmata de planurile de arhitectura ce releva modificarea si acelasi lucru din partea inginerului de structura.

 Concluzionand, orice teren poate fi potrivit pentru casa visurilor, atata timp cat pe el isi va gasi locul o constructie potrivita, pusa in valoare si de amenajarea exterioara,

Odata cu finalizarea constructiei la rosu, colaborarea cu arhitectul poate continua si la interior. Majoritatea arhitectilor  acopera toate aceste servicii, cu success.Este foarte importanta o singura viziune de ansamblu asupra intregului proiect.

 

                  Arh. Andra-Mihaela Georgescu,TNA 5053

Leave a comment